Kofi Annan varoval OSN pred "totálnou občianskou vojnou" v Sýrii

07.06.2012 Celý región

New York 7. júna (TASR) - Medzinárodný vyslanec Kofi Annan dnes vyzval Organizáciu Spojených národov (OSN), aby v Sýrii "rýchlo konala", pretože krajina smeruje k vypuknutiu totálnej občianskej vojny.

"Myslím si, že dôjde k brutálnemu potláčaniu, masakre a dokonca k úplnej občianskej vojne, v ktorej všetci Sýrčania prehrajú," povedal Annan pred Valným zhromaždením (VZ) OSN v New Yorku, ktoré má mimoriadne zasadnutie, venované kríze v Sýrii.

Annan uviedol, že sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi na stretnutí v Damasku minulý týždeň povedal, aby zásadne zmenil taktiku - ale odvtedy sa ostreľovanie a bombardovanie zintenzívnili a vládou podporované milície páchajú "desivé" činy proti civilnému obyvateľstvu.

"Krajina sa čoraz viac polarizuje a radikalizuje," dodal Annan, ktorý sa snaží v Sýrii presadiť mierový plán.

Pred VZ OSN dnes vystúpil aj generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabíl Arabí. Vyhlásil, že súčasný mierový plán navrhnutý pre Sýriu nebude fungovať, ak vláda v Damasku na ňom nebude úplne spolupracovať.

Arabí vyzval Sýriu, aby okamžite začala uplatňovať prímerie uzavreté 12. apríla, ktoré je súčasťou šesťbodového mierového plánu vyslanca Kofiho Annana.

"Bez spolupráce Sýrie nebude šesťbodový plán úspešný," zdôraznil Arabí a dodal, že LAŠ už prijala "početné" rezolúcie zamerané na ukončenie konfliktu.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región